Mitsubishi Electric logo

Welke warmtepomp past bij mijn huis?

Een warmtepomp is het duurzaam alternatief voor de cv-ketel en is daarmee een goede stap naar gasloos  wonen. Met een warmtepomp kun je jouw huis volledig elektrisch verwarmen, koelen en van warm tapwater  voorzien. Iedereen is het erover eens dat we af moeten van fossiele brandstoffen. Maar is je huis wel klaar  voor een warmtepomp? Hoe werkt een warmtepomp? En welke andere stappen kun je nu al nemen om je huis te verduurzamen?

Warmtepomp informatie e-book

E-book: stappenplan voor aankoop 

Vraag meer informatie en ontvang het gratis e-book. Lees stap voor stap alle informatie die jou kan helpen bij je keuze voor een duurzaam én comfortabel binnenklimaat. 

Wat een warmtepomp voor jouw comfort doet.

Een warmtepomp kan meer dan alleen verwarmen

Het energieverbruik van een warmtepomp

(en dus jouw elektriciteitsrekening). 

Checklist: Voldoet mijn woning?

Duurzaamheid en comfort

Wie vandaag aan nieuwbouw of renovatie denkt, komt vanzelf bij duurzaamheid uit. De woning volledig elektrisch verwarmen, koelen en van warm tapwater voorzien is een duurzame oplossing. Elektriciteit kunnen we immers duurzaam opwekken. Op koude dagen voorziet de warmtepomp in een behaaglijke, warme binnentemperatuur. Daarnaast is de warmtepomp ook in staat om op warme dagen de woningen van duurzame koeling te voorzien. Het toepassen van dit systeem levert dus, naast een grote CO2-reductie, ook een hoog comfort op.

Verschil airconditioner en warmtepomp

Bijna iedereen die wel eens in een hotel heeft geslapen, heeft met een warmtepomp te maken gehad. Een airconditioning is namelijk een van de meest bekende varianten van een warmtepomp, namelijk een lucht/lucht-warmtepomp. Een warmtepomp levert daarnaast ook warm water. Nog een ander belangrijk onderscheid: airconditioners verbeteren in Nederlandse huizen vaak de luchtkwaliteit slechts in één of enkele ruimtes, terwijl een warmtepomp de lucht in je hele woning kan conditioneren. Een warmtepomp is daarmee een veelzijdige vervanger van de traditionele cv-ketel. Hij kan immers veel meer dan een gasketel (namelijk verwarmen én koelen) en gebruikt geen kostbare fossiele brandstof.

Warmtepomp of Airconditioner

Een warmtepompsysteem bestaat uit een binnen- en een buitenunit. Een lucht/water-warmtepomp onttrekt energie uit de buitenlucht en geeft deze af aan water. Dat water wordt gebruikt voor de sanitaire warmwaterbehoeften of voor bijvoorbeeld je vloerverwarming of bestaande radiatoren. Bij een lucht/lucht-pomp gebeurt de afgifte via een ventilator in de woning. Op deze manier verwarm en koel je all-electric met een hoog rendement.

 Lucht/water-warmtepompen worden het meest gebruikt (in tegenstelling tot de aardwarmtepomp). De installatie hiervan is namelijk het meest eenvoudig en daardoor goedkoper: er zijn geen grondwerkzaamheden nodig bij de installatie.

Energetisch rendement 

Rendement bij energieomzettingen is de verhouding tussen de uitgaande (nuttige) energie en de energie die er in gaat. Bij een elektrische kachel komt er net zoveel vermogen aan warmte uit, als je er vermogen aan elektriciteit in stopt. Dat doet een warmtepomp aanzienlijk beter. Zelfs in vergelijking met aardgas winnen de moderne warmtepompen het glansrijk met hun rendement. Een warmtepomp maakt namelijk gebruik van slimme natuurkundige principes, die het toegevoegde vermogen wel drie tot zes keer kunnen verdubbelen. Daardoor is er in verhouding slechts weinig energie nodig om veel energie op te wekken.

Warmtepomp rendement

Isoleren

Maar zelfs het zuinigste klimaatsysteem is niet duurzaam als de verwarmde of gekoelde lucht wegvliegt. Bijvoorbeeld als je huis niet goed geïsoleerd is. Kijk dus bij de aanschaf van een warmtepomp eerst naar de benodigde isolatiemogelijkheden voor je huis en naar manieren om warmte en kou buiten de houden.   

Geluid

Als het gaat om het aanschaffen van een warmtepomp is één van de grootste twijfelpunten het geluid dat een warmtepomp zou maken. Maar maakt een warmtepomp echt zoveel geluid? Helaas is daar geen eenduidig antwoord op te geven. Er zijn zeer stille warmtepompen en pompen die meer geluid produceren, afhankelijk van de gebruikte techniek en de verschillende producenten. Vanaf 2021 gelden er strenge eisen voor het geluidsniveau. Laat je bij het oriënteren dus vooral informeren over het geluidsniveau. 

Geluid warmtepomp
Warmtepomp installatie

Installatie en onderhoud

Een warmtepomp moet zonder problemen 20 jaar meekunnen. Vakkundige installatie en vakkundig onderhoud zijn dan wel belangrijk. Hierdoor blijft het systeem energetisch optimaal presteren en worden servicebezoeken tot een minimum beperkt. Een klimaatsysteem in topconditie gaat tenslotte langer mee! Vraag de installateur dus zeker naar de mogelijkheden.

Het is wel goed om te bedenken dat installateurs in de winter hun handen vol hebben aan de reparatie van kapotte cv-ketels. ’s Zomers zit hun agenda vol met het plaatsen van airconditioners. Wees de drukke periodes dus voor en nodig nu alvast een installateur uit. Deze levert meestal meerdere merken, dus dat is makkelijk vergelijken. Bovendien weet je dan zeker dat deze installateur als officiële dealer gegarandeerde kwaliteit biedt. 

Subsidies

Voor de toepassing van warmtepompen zijn er subsidies en fiscale regelingen beschikbaar, zowel regionaal als landelijk. Om in aanmerking te komen voor een subsidie moet de installatie zijn uitgevoerd door een erkend installateur. Daarbovenop geven sommige gemeentes of provincies een premie voor de installatie van een warmtepomp.  Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is een tegemoetkoming in de aanschaf van een warmtepomp te verkrijgen van de overheid, bedoeld voor particuliere (en zakelijke) gebruikers). De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de energieprestatie en de capaciteit van het systeem. Vergeet ook zeker niet om de gemeentelijke subsidiemogelijkheden te checken!  

Built with