Mitsubishi Electric logo

Welke airco zal ik aanschaffen?

Je overweegt wellicht om een airconditioner aan te schaffen. Of misschien wil je alleen meer informatie over wat een airconditioner is en wat de voor- en nadelen zijn van een airco. 

Airconditioning informatie e-book

E-Book met alle informatie over airconditioning 

Vraag meer informatie en ontvang het gratis e-book. Lees stap voor stap alle informatie die jou kan helpen bij je keuze voor een duurzaam én comfortabel binnenklimaat. 

Wat een airconditioner voor jouw comfort doet.

Welke modellen passen bij jouw wensen

Een airco kan meer dan alleen koelen 

Het energieverbruik van een airco

Hoe selecteer je de juiste airco?

De keuze voor een bepaalde airco hangt simpelweg af van de eisen die jij stelt. Wil je één of meerdere ruimtes koelen? Moet de airco ook kunnen verwarmen? Of de lucht kunnen reinigen? Stel je eisen aan het energiegebruik? Wil je een bepaalde kleur of een bepaald design? Heb je voorkeur voor handmatige bediening of wil je dat via de WiFi met je mobiele telefoon kunnen doen? Een airconditioner is niet zomaar een apparaat, maar een geavanceerd stukje techniek. Daarom helpen wij jou bij het selecteren van dé perfecte airco die aan jouw wensen en eisen voldoet.

Airco warmen en koelen

Comfortabel binnenklimaat

Je hebt tijdens een zomerse nacht met bijbehorende temperatuur vast weleens gewenst dat je een apparaat had dat de lucht in je slaapkamer kouder maakt. Een aangename temperatuur zorgt er immers voor dat je ’s nachts beter slaapt. En wie beter slaapt wordt ’s morgens uitgeruster wakker en profiteert de hele dag van meer energie. Zo houd je overdag langer je concentratie bij je thuis- en/of huiswerk. En wist je al dat een airconditioner, naast koelen, ook kan verwarmen, recirculeren én ontvochtigen?

Airconditioning of warmtepomp

De werking van een kwaliteitsairco die meer doet dan alleen koelen, is te vergelijken met de werking van een warmtepomp. Een warmtepomp wordt tegenwoordig standaard ingebouwd bij nieuwbouwhuizen en dient als hoofdverwarming en warmwatervoorziening en vervangt daarmee de cv-ketel. Een warmtepomp kan echter veel meer dan een gasketel. Een warmtepomp kan namelijk verwarmen én koelen, en gebruikt geen kostbare fossiele brandstof maar (groene) elektriciteit.

Mobiele airco

Mobiele airco’s een soort reiskoffer; die pak je op en zet je neer in de ruimte waar je ‘m wilt gebruiken. Er zijn diverse apparaten te koop die lijken op een mobiele airconditioning maar geen slang hebben. Beetje flauw, maar dat zijn ook geen echte airco’s maar luchtkoelers. Ze blazen water-gekoelde lucht waardoor de lucht koeler voelt. Een echte (mobiele) airco maakt de lucht echter droger en daardoor minder klam.

Split-airco Mitsubishi Electric

Vaste airconditioning

Een vaste versie bestaat uit twee delen (single split) en biedt meer power, comfort en mogelijkheden. De binnenunit hangt doorgaans vast aan een binnenmuur of plafond en heeft een uitgang naar buiten, waar een aparte buitenunit zit. Maar misschien wil je wel meerdere ruimtes voorzien van een klimaatsysteem. Overweeg dan eens een multi-split airconditioner.

Duurzaam klimaatsysteem

De klimaatdoelstellingen maken dat we in de toekomst van het gas af moeten. Een elektrische airconditioner past prima in die nieuwe koers: per ruimte kun je de verwarmende of verkoelende lucht aan of uit te zetten, dus geen verspilling. Zeker in combinatie met zonnepanelen bewijs je het milieu en het klimaat een goede dienst. Logisch, want zo wek je je verbruik zelf op. En wist je dat een vaste airco (lucht/lucht warmtepomp) het meest duurzame klimaatsysteem is?

Isoleren

Maar zelfs het zuinigste klimaatsysteem is niet duurzaam als de verwarmde of gekoelde lucht wegvliegt. Bijvoorbeeld als je huis niet goed geïsoleerd is. Kijk dus bij de aanschaf van een airco eerst naar de benodigde isolatiemogelijkheden voor je huis en naar manieren om de warmte buiten de houden.

Geluid

Een mobiele airco maakt wat meer geluid dan prettig is voor een goede nachtrust. Een mobiele airco heeft- in tegenstelling tot een vaste (split) airco alle systemen in één ombouw zitten. Dit betekent dat de compressor van de airco die het geluid produceert in diezelfde ombouw zit. Dit zorgt voor veel geluid. Bij de vaste airco is het handige dat de motor van de airconditioning in die buitenunit zit. Deze hangt meestal aan de gevel achter het huis of bij een hoekwoning aan de zijkant. Binnen hoor je dus bijna niets. En buiten eigenlijk ook niet. 

Vanaf 1 april 2021 zijn er namelijk strenge geluidsnormen die ervoor zorgen dat het geluid dat een airco produceert niet harder is dan het zoemen van de koelkast.  

Geluid airconditioning

Installateur voor aansluiting

En dan heb je en airco uitgekozen die past bij jouw wensen. Wat dan? Heb je een mobiele unit gekozen? Daar heb je geen installateur voor nodig. Wel voor een vaste airconditioning. Er moet immers een gat worden gemaakt om de binnenunit aan te sluiten op de buitenunit. Een gespecialiseerde koeltechnische installateur kan de hele installatie prima voor je regelen.

Installatie en onderhoud

Net als elk groot elektrisch apparaat heeft een airco ook onderhoud nodig. Een klimaatsysteem in topconditie gaat tenslotte langer mee! Vraag de installateur dus zeker naar de mogelijkheden.   Het is wel goed om te bedenken dat veel mensen juist in de zomer een airconditioner aanschaffen. Veel installateurs zitten dan vol. Wees de warme dagen dus voor en nodig in de winter of herfst alvast een installateur uit.

Airconditioning installatie seizoen
Built with